Kirkossa sekä valmistautumista huomiseen reissuun

Aamulla herättiin normaalia aiemmin, jo kahdeksalta. Aamiaisen jälkeen kulutettiin hetki aikaa mutta sitten lähdettiin ulos ja tricyclellä Greenfieldin kohdalle EDSA:n luokse, mistä käveltiin. Ulkona tihuutti joitakin sadepisaroita mutta meillä oli onneksi sateenvarjo mukana.

Matkalla kirkkoon

Olimme perillä kirkolla noin kello kymmenen, puoli tuntia ennen itse jumalanpalveluksen alkamista, mutta siellä oli jo bändi soittamassa musiikkia ja pastori laulamassa ja puhumassa, jonkinlaista alkulämmittelyä. Kirkko oli ICS Church, ja kun kysyin Jenniferiltä mitä tuo ICS tarkoittaa, ei hän osannut vastata, ja ennen tapahtuman alkua googlettelin puhelimellani. ICS on Intercontinental Church Society, joka ei oikein mitään kyllä sano itselleni. Wikipedia kertoo, että se olisi anglikaanisesta kirkosta lähtöisin oleva globaali lähetyskirkko. Ikää ICS:llä on 110 vuotta, eli kyseessä on aika tuore kirkko. Jumalanpalvelukset ovat hyvin herännäiskirkkomaisia, pastorit pukeutuvat vaihtelevasti business-pukuun tai lenkkareihin, t-paitaan ja farkkuihin, ja heitä yhdistää kiihkoinen mikrofoniin saarnaus.

ICS:n palvomiskeskus

Tämä oli itselleni toinen kerta kun kävin kyseisen kirkon jumalanpalveluksessa, ja tämä kerta oli sinänsä miellyttävämpi kuin ensimmäinen sillä pastori ei sentään huutanut siihen mikrofoniin, desibelit pysyivät tarpeeksi alhaisina. Palvelus alkoi alkulaululla, bändi soitti lavalla musiikkia, esilaulajat lauloivat lavalla pastorin kanssa mikrofoneihin ja yleisö lauloi mukana, isoilla ruuduilla edessä näkyi laulun sanat. Tässä vaiheessa meitä oli kehotettu jo nousemaan seisomaan, ja monet huojuivat musiikin tahdissa, jotkut taputtivat mukana, ja jotkut olivat nostaneet joko toisen tai molemmat kätensä osittain ylös kämmenet lavaa kohden. Vähän sellaista hurmosmeininkiä. Itse pidin käsiäni selän takana pitäen toisesta kädestäni kiinni tai sitten edessä ristissä, ja availin suutani laulun sanojen tahdissa.

Ennen itse palveluksen alkua seurakunnan jäseniä kävi tervehtimässä meitä, ja yksi heistä oli myös siellä tänään saarnannut toinen pastori. Lavalla puhuessaan hän toivotti minut ihan nimelläni tervetulleeksi, ja sanoi, että olen Suomesta. Minulle tultiin antamaan jonkinlainen tervetuliaislahja, joka osoittautui kirkon kangaskassiksi, jossa oli sisällä pari pahvista rukouskorttia ja kirkon logotarralla varustettu pieni muovinen suihkepullo jonka voi täyttää desinfiointiaineella. Kangaskassista oli hyötyä myöhemmin ostoksia kantaessa. Vähän jo kauhulla jännitin, että ei kai ne meinaa minua sinne eteen lavalle sentään pyytää tai muuta sellaista, mutta onneksi ei.

Päästiin näkemään myöskin kastehetki, sillä neljä nuorta naista sai kasteen tilaisuudessa. Kaste oli upotuskaste henkilön omat vaatteet päällä.

Pastori piti pitkän saarnan Israelin kansojen kuninkaisiin, Jumalan sanaan ja Mooseksen saamien käskyjen eli Jumalan lain noudattamiseen elämässä. Koin, että tuon saarnapuheen kuunteleminen oli mielenkiintoisempaa ja miellyttävämpää kuin seisaallaan hurmiolaulun laulaminen. Sen panin merkille, että Jeesuksen nimeä toisteltiin toimituksessa todella paljon, ja kehotettiin kovasti palvomaan Jumalaa ja Jeesusta. Worship-sanaa toisteltiin siis paljon myös. Yksitellen bändin jäsenet hiippailivat lavalle pastorin saarnan loppuvaiheessa, ja arvasin, että pian on loppulaulun aika. Noustiin siis vielä sitten sitä samaa hurmoslaulua laulamaan millä aloitettiinkin. Tilaisuuden loputtua käveltiin Jenniferin kanssa suoraan ulos sieltä, ja helpotuksekseni se oli siinä, eikä tällä kertaa (kuten ensimmäisellä kerralla) seurakuntalaiset saati itse pastori tullut jututtamaan, utelemaan minusta lisää ja kehottamaan palvelemaan ja palvomaan Jumalaa aina ja kaikkialla.

Ulkona tilasin meille Grab-kyydin, joka tulikin melko pian siihen, ja matka jatkui EDSA:a pitkin Pasayhin bussiterminaaliin, jossa selviteltiin meille huomiseksi bussi/lautta-kyyti, eli Manilasta bussilla Batangasiin, Batangasista lautalla Panaylle Caticlaniin, ja sieltä bussikyyti jatkuu Antiquen provinssin Bugasongiin eli Jenniferin kotikaupunkiin. Sieltä on vielä otettava tricyclekyyti hänen vanhempiensa maatilalle Igbalangaon barangayhin. Siellä päin on kuulemma myös sadellut paljon viime aikoina, ja maa on mutaista ja vetistä, joten voi olla, että jää telttailut telttailematta tällä erää. Hänen vanhempiensa talossa on meitä varten nyt kuitenkin huone jossa on ovi.

Pilvinen päivä ja muutamia vesipisaroita toisinaan

Matkaliput ostettuani tilasin taas Grab-kyydin, jolla mentiin sitten EDSA:a pitkin Highway Hillseille, ja Jenniferin asuintalon luokse, sillä hän nappasi sieltä mukaan lakanakassin meitä varten, ja ostettiin jotain ruokia. Halusin myös nostaa automaatilta rahaa, mutta se osoittautuikin hankalammaksi mitä kuvittelin. Parin korttelin alueella vasta kuudennesta automaatista viiden eri pankin konttorien luona käytyäni sain rahaa. Ensimmäisen pankin luona kahdesta automaatista toisessa oli lappu “Out of order”, ja yrittäessäni nostaa rahaa toisesta automaatista, ei nostotoiminto ollut käytettävissä vaan ainoastaan tilin saldon tarkistaminen olisi onnistunut. Seuraavan pankin automaatin luona oli automaatin ruudulla teksti, että poissa käytöstä tilapäisesti. No, onneksi seuraavan pankin konttori näkyikin jo lähellä ja kipitin tien toiselle puolelle sinne. Siellä automaatti kertoi, että ei pysty käsittelemään nostopyyntöäni, ja että kokeile oman pankkisi automaatilta. Just just. Seuraavan pankin automaatin luona näkyi valkoinen teipattu lappu jo kauemmas jossa luki “Out of order”, ja seuraavan pankin automaatilla oli lappu, että “No bills”. Vasta siis viides pankki ja kuudes automaatti niin sain käteistä.

Kolmipyörän kyydissä majapaikkaan takaisin

Perillä majapaikassa syötiin heti lounasta sillä molemmilla alkoi olla jo aika nälkä, ja kello läheni kolmea iltapäivällä. Riisiä, kuivattua ja suolattua kalaa, nautaa kastikkeessa ja chiliä, jälkiruuaksi omenaa ja appelsiinia. Tuo kuivattu suolakala oli ihan älyttömän suolaista, en halua sitä kyllä enää suuhuni ikinä.

Tänään täytyy sitten pakkailla kamamme huomista reissua varten, ja tulee aikainen herätys aamulla sillä lähdemme täältä terminaalille siinä kahdeksan aikaan aamulla, bussi lähtee yhdeksältä ja varmasti rankka päivä edessä.