Laivamatka kohti Palawania alkaa

Noustiin aamulla puoli yhdeksän maissa aamupalalle, käytiin suihkussa ja pakkailtiin tavaramme. Asunnon luovutus oli kello yhdeltätoista, ja kymmenen maissa oltiin jo valmiita eli voitiin vaan levätä hetki.

Grab-kyyti vei meidät satamaan, ja kun sanoin yhden lauseen filipinoksi kuskin reaktio oli mahtava, se kihisi innosta ja yllätyksestä, että mitä, tuo osaa puhua filipinoa! Sanoin vaan, että laivayhtiön toimisto on siellä (mihin oltiin menossa). Kyllä sitä tuntuu, että osaan sanoa asioita filipinoksi, mutta sit toisaalta en pysty sellaiseen vastavuoroiseen pidempään keskusteluun mitenkään spontaanisti. Jenniferin vanhempien luona ehkä Tanduay-rommi siivitti keskustelua parina iltana.

Päästyämme laivasatamaan ei tarvinnut muuta kuin kantamusten kanssa ylittää rantatie, näyttää liput laivan henkilökunnalle ja kävellä laivaan, tämä kun on suoraan rannassa tien varrella eikä mitään matkustajaterminaalia odotusalueineen ja turvararkistuksineen ole. Meillä on paikat kerrossängyissä vierekkäin alapeteillä laivan ilmastoidussa sisäosastossa, ja tänne tulee jatkuvasti lisää matkustajia kimpsuineen. Muutamia ulkomaalaisiakin on näkynyt, ja viereisillä pedeillä on myöskin filippiiniläis-ulkomaalainen pariskunta, siinä mies jo harmaahiuksinen, nainen nuori.

Lähdettiin vielä laivasta rantaan jätettyämme kantamukset meidän paikoille, ja mentiin eiliseen pikkuravintolaan syömään taas lounasta. Uusi filippiiniläinen herkkuruokani on laing, siinä taitaa olla jotain salaatin tai yrtin lehtiä ja chiliä potkua antamassa, nam! Jennifer teki pienen ruokarukouksen ja meille turvallista matkaa myöskin pyysi.

Helppo laivaannousu
Laivamatka Iloilosta Cuyon kautta Puerto Princesaan Palawanille
Lähtö kahdelta torstaina iltapäivällä, saapuminen Cuyoon neljältä perjantaiaamuna, lähtö Cuyosta puolenpäivän aikaan perjantaina, saapuminen Puerto Princesaan lauantaina kuudelta aamulla
Lapsia leikkimässä rannassa
Vilvoittava pulahdus

Viime vuonnahan me tultiin tämä sama reitti toiseen suuntaan Jenniferin kanssa. Nyt lähdimme Manilasta, kuljimme bussilla ja laivalla Panay-saarelle Antiqueen Bugasongiin, sieltä Iloiloon josta nyt Palawanille, ja tämä sama vuosi sitten justiinsa toisinpäin. Cuyo-saarella on kiva pysähtyä, pääsee laivasta ulos maihin kävelemään ja syömään, ja vaikka uimaan jos tahtoo. Toivottavasti olisi hyvää säätä, nyt ei ainakaan mitään myrskyjä tai isoja matalapaineita ole täällä päin toistaiseksi. Täytyy yrittää säästellä puhelimen akkua (mulla on varavirtapankki myöskin, kiitos isän joka lainasi). Seuraavat päivitykset tänne päiväkirjaan tulee miten tulee, sillä tämä on tosiaan pitkä laivamatka, ja ei ole ehkä ole signaalia kunnolla sitten. Pieni seikkailu alkaa! Bahala na! Herran haltuun.